КОНКУРС МЕТРОПОЛИТАН УНИВЕРЗИТЕТА БЕОГРАД ЗА КРАТКОРОЧНЕ ОДЛАЗНЕ МОБИЛНОСТИ СТУДЕНАТА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ERASMUS + KA131

 

 

У складу са уговорима о додели наменских бесповратних средстава потписаним између Универзитета Метрополитан и националне Фондације Темпус у оквиру ERASMUS+ програма мобилности KA131 (2023-1-RS01-KA131-HED-000147642), Универзите Метрополитан објављује

 

Конкурс за краткорочну мобилност студената у Марибору-ACADEMIA у периоду од  до

 

Конкурс је отворен до 04. јула 2024 године, а могу се пријавити студенти свих нивоа студија са Универзитета Метрополитан, и то за:

 

MediaXperience Autumn School

 

Минималан број по програму је 4 (четири) студента, максималан број 6 (шест) студената. Јесења школа траје 5 дана, од 07. октобра до 11. октобра 2024. године.

 

  1. Позив од стране организатор
  2. Презентација
  3. Путни подаци и смештај

 

Услови учешћа на конкурсу

 

  1. На конкурсе за мобилност студената расписан од стране Универзитета Метрополитан могу се пријављивати само студенти Универзитета Метрополитан.
  2. Студенти прве године првог степена студија немају право да учествују у мобилности.
  3. Студенти завршне године студија могу равноправно са осталим студентима да учествују на конкурсима за краткорочне мобилности. Ово се односи и на студенте једногодишњих мастер студијских програма код којих је прва година студија уједно и завршна.
  4. Студенти који су обновили годину студија или је обнављају у академској години у којој се реализује мобилност учествују на конкурсима за мобилност са нижим нивоом приоритета у односу на студенте који током студија нису обнављали годину.
  5. Студенти који су већ користили финансијску подршку за мобилност могу поново да учествују на конкурсима за мобилност на истом нивоу студија ако збирни период трајања мобилности не прелази максималних 12 месеци, али са нижим нивоом приоритета и биће рангирани иза студената који током студија нису били корисници било које стипендије за мобилност. Студенти мастер који су финансијску подршку за мобилност користили на претходном нивоу студија ће такође имати нижи ниво приоритета у односу на студенте који нису били корисници подршке за мобилност.
  6. Учесник конкурса је обавезан да благовремено преда комплетну документацију тражену конкурсом. Непотпуне, закаснеле и технички неисправне пријаве биће одбачене.
  7. Учесник конкурса је обавезан да влада језиком на коме ће бити реализована краткорочна мобилност, ВШ институцији или другој организацији.

 

 

Важне информације и напомене о пријављивању на конкурс

 

1.Пажљиво и у целости прочитати текст конкурса, као и Упутство за припрему и слање пријавне документације . Кандидати су обавезни да се придржавају овог упутства не само у припреми конкурсне документације већ и касније током процедуре када од одабраних кандидата буду захтевана додатна документа за припрему уговора о финансијској подршци за мобилност.

  1. Кандидат може поднети само једну пријаву на конкурс.
  2. Пријава мора да садржи следећу неопходну документацију:,

3.1. Уредно попуњен и потписан Пријавни формулар за студенте 

3.2. Потписану Сагласност о прикупљању и обради података о личности 

3.3. Копију пасоша (само страна са личним подацима)

3.4. Уверење факултета о статусу студента у текућој академској години (студентска служба издаје)

3.4. Уверење о положеним испитима (студенска служба издаје)

3.5. Потврду о знању енглеског или другог страног језика на коме ће се одвијати мобилност

  1. Уредно припремљена и скенирана документа послати искључиво у PDF формату путем имејла на адресу olga.mijailovic@metropolitan.ac.rs уз кратак опис садржаја пријаве и информацију о називима универзитета или организације на које се пријава односи. Непотпуне и неуредне пријаве, као и оне које нису у складу са Упутством НЕЋЕ БИТИ РАЗМАТРАНЕ.

 

РОК: 04. јула 2023. године до 15:00 часова

Пријаве које нису достављене до наведеног рока НЕЋЕ БИТИ РАЗМАТРАНЕ.

 

Информације о индивидуалној подршци (стипендијама) и друге напомене

– Износи индивидуалне подршке за краткорочну мобилност студената:

 

Дневно: 79 евра (5 дана + 2 дана путовања)

Студенти са смањеним могућностима могу да остваре правно на додатна средства индивидуалне подршке за инклузију од 100 ЕУР. Детаљне информације о циљним групама за инклузију, потребној документацији и критеријумима за остваривање права на додатак доступне су на сајту Фондације Темпус (https://erasmusplus.rs/erazmus-program/ciljne-grupe-za-inkluziju-u-okviru-erazmus-plus-programa/). Припадност било којој од наведених циљних група потврђена одговарајућом документацијом довољна је за остварење права на додатак за инклузију. Студенти су обавезни да се у пријави на конкурс само изјасне да ли ће захтевати додатна средства за инклузију или не, а документација којом учесник који се изјаснио за додатна средства доказује припадност некој од циљних група биће захтевана накнадно, након што поступак селекције по конкурсу буде завршен.

 

 

 

Путни трошкови учесника у кракорочној студентској мобилности који буду изабрани по овом конкурсу нису покривени програмом Еrasmus+ KA131, осим уколико нису у групи са смањеним могућностима.

 

За студенте са смањеним могућностима припада 180е, уз то уколико се oпределе за зелени превоз добијају 210е

 

За студенте који не спадају у групу смањених могућности, Учесници самостално организују путовање и сносе путне трошкове, али могу се определити за зелени превоз. У том случају добиће једнократно износ од 50 ЕУР као допунску индивидуалну подршку за зелено Путовање

 

Здравствено осигурање студената у току трајања мобилности је обавезно, али трошкови осигурања нису покривени средствима програма Еrasmus+. Учесници су у обавези да самостално обезбеде одговарајуће осигурање у складу са захтевима прихватне институције.

 

Онлајн језичка подршка (Online Linguistic Support – OLS): OLS је електронска платформа за тестирање језичке компетенције одабраних студената за ЕРАЗМУС+ мобилност, као и зa похађање курса енглеског или другог страног језика током периода мобилности. Селектованим студентима биће послате инструкције за приступ OLS платформи ради тестирања познавања језика пре одласка на мобилност и на крају мобилности, као и да могу да похађају курс одабраног страног језика током мобилности

 

Критеријуми за избор кандидата

Основни критеријум на основу кога се рангирају кандидати је успех остварен током целог претходног периода студирања на свим нивоима студија, при чему се сагледавају 4 сегмента успешности, и то: просечна оцена, укупан број завршених година студија, редовност студирања и проценат остварених ЕСПБ бодова у односу на укупан број бодова за дати студијски програм и годину студија.

 

Број бодова остварених на основу просечне оцене током студирања креће се у распону од 10 до 50, а израчунава се тако што се производ просечне оцене и броја 10 умањи за 50.

 

Редовност студирања вреднује се, зависно од тога да ли је и колико пута студент обнављао годину током студирања, у распону од 0 до 5 бодова према приложеној табели.

 

Проценат остварених ЕСПБ бодова у односу на укупан број бодова за дати студијски програм и годину студија вреднује се у распону од 0 до 5 бодова према подацима у приложеној табели.

 

Мотивација исказана у мотивационом писму кандидата вреднује се у распону од 0 до 5 бодова.

 

Познавање енглеског или другог језика на коме се очекује реализација мобилности вреднује се на основу добијених оцена на испитима из предмета Енглески језик 1, 2, и 3 у опсегу од 0 до 10 бодова.

 

Учешће у ваннаставним активностима ради детаљнијег избора кандидата ће се узимати у обзира активности као што су: Учешће студената на такмичењима, рад студента на промоцији факултета у склопу маркетинга, учешће студената у научноистраживачком раду.

 

Критеријуми Бодови
Просечна оцена (10⸱ПО – 50) 10 – 50
Редовност студирања:

редовно (година-за-годину)

1 обновљена година

2 пута обновљена година

више од 2 пута обновљена година

 

5

3

1

0

Проценат остварених ЕСПБ бодова:

испод 50%

50 – 60%

60 – 70%

70 – 80%

80 – 90%

90 – 100%

 

0

1

2

3

4

5

Мотивација кандидата 0 –   5
Познавања страног језика на коме се реализује мобилност (Просечна оцена на енглеског језика 1,2,3 0 – 10
Учешће у ваннаставник активностима:

Учешће на такмичењу

Рад у маркетинг служби (промоција факултета)

Учешће у научноистраживачком раду

 

2

2

3

 

 

Одлучивање, жалбе и номинација кандидата

  1. Службеник на пословима међународне сарадње и Еразмус+ Институционални координатор Универзитета Метрополитан обављају административну проверу приспелих пријава у погледу испуњености услова учешћа на конкурсу. Непотпуне и неблаговремене пријаве, као и пријаве кандидата који не испуњавају услове конкурса не узимају се у разматрање и бивају одбачене, а све уредне пријаве достављају се на разматрање Комисији коју именује ректор Универзитета Метрополитан.
  2. Комисија разматра и оцењује пријаве, а потом формира ранг листе кандидата који испуњавају услове конкурса према броју остварених бодова и доставља их ректору.
  3. Службеник на пословима међународне сарадње објављује ранг листе на сајту Универзитета Метрополитан
  4. Кандидат може поднети приговор на ранг листу у року од 3 дана од дана објављивања ранг листе на сајту Универзитета Метрополитан. Приговор се подноси електронском поштом (olga.mijailovic@metropolitan.ac.rs). Комисија разматра приговор и даје предлог на основу кога ректор доноси решење по приговору у року од 1 дана од пријема приговора.
  5. Коначну одлуку о избору кандидата за мобилност, на предлог Комисије, доноси ректор Универзитета Метрополитан и то на основу редоследа на ранг листи и у складу са износима расположивих средстава за поједине активности у оквиру програма мобилности. Одлука садржи информације о броју пријављених кандидата, броју одбијених и броју изабраних кандидата, као и спискове изабраних, резервних и одбијених кандидата. Ректор задржава право да накнадно изврши измену одлуке, односно да прошири или скрати листу изaбраних кандидата у зависности од стварног стања средстава на пројектима.
  6. Институционални координатор и/или Службеник на пословима међународне сарадње спроводи номинацију и обавештава партнерске институције о изабраним кандидатима у складу са важећом Одлуком о избору кандидата. Службеник на пословима међународне сарадње прикупља неопходну документацију од номинованих кандидата и доставља је партнерској институцијама.