MET TALKS/ Falsifikovanje novca.

MET TALKS/ Falsifikovanje novca.

24.05.2024.

U okviru projekta Univerziteta Metropolitan „MET Talks“ ugostićemo Ranka Stanojevića višeg stručnog saradnika pri Odseku za edukaciju Narodne banke Srbije na temu Falsifikovanje novca a moderator predavanja biće profesorka Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan, Hristina Mikić.

 

Gostujuće predavanje predstavlja kratko putovanje kroz istorijat falsifikovanja kovanog i papirnog novca, s posebnim akcentom na krivotvorenje novca s naših prostora od kralja Milutina do danas, detaljno upoznavanje sa zaštitnim elementima novčanica dinara, evra i američkog dolara i sa odlikama njihovih falsifikata. Putem specijalne prezentacije učesnici programa upoznaće se sa savremenim zaštitnim elementima novčanica novih serija evra i američkog dolara. Pored toga, učesnici će saznati o poželjnom ponašanju pri susretu sa sumnjivim novcem, kao i o preventivnim aktivnostima i poželjnom ponašanju pri kupovini strane valute. Učesnicima je omogućen susret s primerima opasnih krivotvorina dinara i evra, a data im je i prilika da stečeno znanje primene proveravanjem autentičnosti pomenutog trojstva moneta putem četiri osnovna testa, UV lampe i detektora za metal.

 

Ranko Stanojević, rođen u Beogradu, kao diplomirani ekonomista zasniva radni odnos na poslovima Odseka za edukaciju pri Odeljenju za komunikacije Narodne banke Srbije. Ranko osmišljava, stvara, organizuje i sprovodi programe edukacije Narodne banke Srbije, sa posebnim ponosom ističući prezentaciju o lažnom novcu i kako ga prepoznati – „Falsifikati“, prezentaciju i predavanje o novcu svetorodne loze – „Nemanjići – novac dinastije“, edukativni kviz za maturante ekonomskih škola i tehničkih škola sa ekonomskim smerom – „Znamenite ličnosti na dinarskim novčanicama“, kao i predavanje pod nazivom „Monetarna istorija Srbije“, program koji  protokom vremena stiče sve više „derivata“ među kojima se posebno ističu: „Sveti Sava u monetarnoj istoriji Srbije“, „Žena u monetarnoj istoriji Srbije“ i „Bogatstvo likovnog izraza u monetarnoj istoriji Srbije“.

 

Ne propustite MET Talks, u ponedeljak 27. maja u 13:30h, na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu u učionici U1

 

PRIJAVITE SE

Ime i prezime*

E-mail adresa*

Zanimanje