ABCD – The Alliance of Boundary Crossing for Deep Tech

(Broj projekta: 230055)

 

 

Projekat ABCD je finansiran od strane EIT-a. Projekat se realizuje u dve faze,od juna 2023 do decembra 2023 odnosno od februara do jula 2024. Godine. Okupio četiri univerziteta iz Bivše Jugoslavije (Srbija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina),  jedan univerzitet iz Albanije (Politehnički Univerzitet iz Tirane), sve pod koordinacijom Metropolitan univerziteta iz Budimpešte.

 

Projektni ciljevi prve faze bi se mogli sumirati u sledeće:

 

  • Istražiti koliko su studenti do sad učili o dubokim tehnologijama na fakultetu i van njega, da li su spremni da uče dalje i koja pod-oblast dubokih tehnologija ih najviše zanima, da li su spremni i u kojoj meri da pokrenu svoj startap u ovoj oblasti.
  • Povećati svest kod studenata o preduzetničkim mogućnostima u dubokim tehnologijama kroz radionice o poslovnom modelu kanvas na fakultetima.
  • Pronaći startapove iz dubokih tehnologija i realizovati transfer znanja u formi inkubatora najviše na temu pripreme firme za izlazak na tržište
  • Uspostaviti kontakt sa što više firmi iz neke od pod-oblasti dubokih tehnologija kako bi u drugoj fazi projekta koja bude realizovana u 2024. Godini bili proširili krug poslovnih partnera na nivou konzorcijuma
  • Selektovati studente koji će biti dalje mentorisani u domenu preduzetništva
  • Promovisati projekat i njegove rezultate na društvenim mrežama, konferencijama

 

Drugom fazom projekta je predviđeno pilotiranje i implementacija biznis modela kanvas u nastavni materijal na definisanim predmetima, izrada studija slučaja u oblasti dubokih tehnologija, pokretanje drugog ciklusa takmičenja za startapove, podizanje broja učesnika u partnerstvu sa univerzitetima, mentorstvo izabranih studenata, organizacija konferencije i izrada naučnih radova.

 

Učesnici projekta su: Budapest Metropolitan University (METU), University of Sarajevo, Business Accelerator UKIM(BAU), Polytechnic University of Tirana, EPICENTAR – Centar za edukaciju, preduzetnistvo i inovacije, University of Montenegro (UoM), DisruptiveHub (DH), Both Of Us, Innovation Center Kosovo (Kosovo), Verlab Institute (Bosnia & Herzegovina).

 

Više o projektu možete naći na sledećoj stranici: https://abcd-project-deeptech.org