Studenti UM-a u nacionalnom finalu Takmičenja za najbolju studentsku ideju međunarodnog projekta IF4TM

Studenti UM-a u nacionalnom finalu Takmičenja za najbolju studentsku ideju međunarodnog projekta IF4TM

16.11.2018.

Tim studentkinja Univerziteta Metropolitan plasirao se u nacionalno finale Takmičenja za najbolju studentsku ideju, koje je održano u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu 15. novembra 2018. godine. U nacionalnom finalu učestvovalo je 10 najboljih timova sa lokalnih takmičenja, prethodno održanih na 7 partnerskih visokoškolskih institucija u Srbiji, u okviru međunarodnog projekta IF4TM („Institutional Framework for Development of the Third Mission of Universities in Serbia“). Timovi su predstavili svoje ideje u okviru sedmominutnih prezentacija, nakon čega su usledila trominutna pitanja žirija. Žiri se sastojao od 5 članova – stručnjaka sa iskustvom u oblasti inovacija, preduzetništva i komercijalizacije, u sastavu:

 

  • prof. dr Vesna Mandić – koordinator projekta IF4TM sa Univerziteta u Kragujevcu
  • prof. dr Goran Stojanović – profesor na Univerzitetu u Novom Sadu
  • dr Danica Mićanović – koordinator Privredne komore Srbije
  • Miloš Došen – direktor Tokamak Consulting-a
  • Daniela Zlatić-Šutić – rukovodilac Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije

 

Na osnovu ocena žirija, svi timovi su rangirani i izabrana su 3 najbolja tima. Prvo mesto i novčanu nagradu od 150.000 dinara osvojio je tim Električari G3 sa Univerziteta u Novom Sadu, za ideju Smart Walk. Drugo mesto i nagrada od 120.000 dinara pripala je timu Fantastična četvorka sa Univerziteta u Kragujevcu, za ideju Suncem kroz budućnost. Treće mesto i nagradu od 80.000 dinara osvojio je tim Alfa & Omega sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru, za ideju Čuvari plaže. Novčane nagrade za 3 najbolja tima obezbedile su u zajedničkoj saradnji kompanija SBB i partnerske institucije na projektu IF4TM: Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Nišu, Univerzitet Metropolitan u Beogradu i Državni univerzitet u Novom Pazaru.

 

U nacionalnom finalu Takmičenja Univerzitet Metropolitan predstavljao je tim Zoom, sa idejom Zoom, koji su činile studentkinje Doloris Ašković i Kristina Marjanac sa 2. godine smera Biznis i marketing u Beogradu.

 

U okviru pripreme za nacionalno finale Takmičenja za najbolju studentsku ideju, organizovana je studijska poseta Podunavskom univerzitetu u Kremsu (Austrija) u periodu od 08. do 11. avgusta 2018. godine. Pobednički timovi studenata sa lokalnih takmičenja tom prilikom su predstavili svoje ideje mentorima: profesorki dr Vesni Mandić – koordinatoru projekta IF4TM sa Univerziteta u Kragujevcu i Đorđu Ćeliću – direktoru Poslovnog inkubatora u Novom Sadu.

 

Nakon održanih prezentacija, timovi studenata su dobili savete i preporuke za unapređenje svog poslovnog modela i usmene prezentacije, koje su zatim razrađivali i implementirali u vežbi narednog dana. Studenti su se upoznali sa austrijskom praksom i iskustvima u oblasti preduzetništva, upravljanja inovacijama, transfera tehnologije i startup inicijativa. Prilikom posete IMC co-working prostoru, studenti su se upoznali sa ovim mehanizmom podrške razvoju inovacija i preduzetništva kroz pružanje mogućnosti za povezivanje i saradnju studenata.

 

Čestitamo našim studentima na odličnoj ideji i izuzetnoj prezentaciji. Univerzitet Metropolitan će pružiti podršku u razvoju ideja svojih najaktivnijih studenata u okviru međunarodnih i drugih projekata.

 

Takmičenje je sprovedeno u okviru međunarodnog projekta IF4TM („Institutional Framework for Development of the Third Mission of Universities in Serbia“), u saradnji sa još 5 univerziteta u Srbiji, uz podršku Erasmus+ programa.

 


 

„This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein“