Radionica profesorke Mamule „Veštine komunikacije“ u Kreativnom centru

Radionica profesorke Mamule „Veštine komunikacije“ u Kreativnom centru

12.12.2018.

U prostorijama Kreativnog centra Univerziteta Metropolitan u Nišu, u utorak 11. decembra 2018. godine, održana je radionica „Veštine komunikacije“. Radionicu je održala profesorka dr Tatjana Mamula-Nikolić sa Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan.

 

Cilj radionice je bio unapređenje veština komunikacije kroz zanimljive primere i vežbe. Radionica je obuhvatila sledeće teme:

  • Povratna informacija (feedback) iz različitih uloga i pozicija
  • Kako proveravamo šta je osoba čula od nas
  • Zzašto je aktivno slušanje osnov komunikacije i uslov za razvijanje odnosa poverenja
  • Beleške kroz ključne reči – uloge otvorenih i zatvorenih pitanja
  • Akcioni plan za praktičnu primenu u svakodnevnom poslu
  • Učenje kroz razmenu iskustava

Nakon veoma zanimljivog predstavljanja pomoću timske igre sa kanapom, profesorka dr Tatjana Mamula-Nikolić objasnila je važnost svih elemenata procesa komunikacije, sa posebnim fokusom na davanju povratne informacije (feedback-a) i aktivnom slušanju. Zatim je prikazan motivacioni video o značaju timskog duha i saradničke komunikacije, u kome deca grade sportski teren u selu koje pluta na reci i kasnije postaju prvaci u fudbalu. Na kraju su studenti dobili zadatke u parovima. Okrenuti leđima jedno drugom, jedan student je opisivao fotografiju, a drugi crtao na osnovu datih instrukcija. U prvom krugu nije bilo dozvoljeno postavljanje potpitanja, dok je u narednom krugu bila dozvoljena dvosmerna komunikacija.

 

Studenti su tokom radionice shvatili važnost davanja preciznih i kompletnih informacija za uspešnu komunikaciju. Kroz razmenu iskustava, studenti su dobili praktične smernice za unapređenje svakodnevne komunikacije.

 

Radionica predstavlja uvod u koncept Kreativnog centra, koji će biti otvoren u okviru Poslovno-obrazovnog centra Univerziteta Metropolitan u Nišu, u februaru 2019. godine. Radionica je sprovedena u okviru međunarodnog projekta IF4TM („Institutional Framework for Development of the Third Mission of Universities in Serbia“), u saradnji sa još 5 univerziteta u Srbiji, uz podršku Erasmus+ programa.

 

 

„This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein“